Ini 5 Punca Komputer Anda Mati Semasa Booting - MYXANTS -->

Ini 5 Punca Komputer Anda Mati Semasa Booting

Ini 5 Punca Komputer Anda Mati Semasa Booting

Ini 5 Punca Komputer Anda Mati Semasa Booting
Pernahkah anda merasakan komputer sentiasa mati ketika memasuki boot? Acara semacam ini mungkin sangat menjengkelkan untuk anda. Terutamanya jika anda terburu-buru ingin menggunakan komputer. Sebelum kita menyemak komputer, kita perlu tenang terlebih dahulu.


Dengan keadaan tenang, kami dapat mencari penyelesaian dengan lebih cepat. sesuatu seperti ini mesti mempunyai sebab. Atas sebab ini, beberapa sebab yang boleh terjadi apabila komputer mematikan apabila boot adalah seperti berikut.

1. Komputer jarang dibersihkan


Sebab pertama yang sering berlaku ialah komputer jarang dibersihkan, menyebabkan habuk melekat pada pelbagai komponen CPU. Seperti yang diketahui bahawa komponen CPU yang terlalu banyak debu dilampirkan boleh menjejaskan prestasi komputer itu sendiri.

Sebagai contoh, debu yang menempel pada carta penyejukan komputer seperti penyejuk komputer boleh menghalang aliran udara yang sepatutnya dapat menyejukkan komponen komputer seperti pemproses. Akibat debu yang terkumpul di kipas penyejuk boleh membuat udara panas di dalam komputer tidak dapat keluar sehingga beberapa komponen komputer akan panas dengan cepat. Oleh itu, tidak menghairankan jika komputer akan rosak walaupun sebelum boot berlaku.


2. Bekalan kuasa semakin rosak


Bekalan kuasa adalah salah satu komponen penting dalam komputer. Dengan bekalan kuasa ini, komputer akan mendapat elektrik yang boleh menghidupkan komputer itu sendiri. Jika bekalan kuasa rosak, bekalan kuasa ke komputer akan dikurangkan atau hilang sama sekali.

Bekalan kuasa yang rosak boleh berlaku kerana beberapa perkara. Pertama dilanda litar pintas elektrik atau juga boleh dilanda lonjakan kuasa elektrik yang diperolehi oleh bekalan kuasa. Litar pintas elektrik boleh berlaku apabila anda menggunakan bekalan kuasa yang dikongsi dengan peranti elektrik lain dalam satu aliran. Sekiranya berlaku litar pintas elektrik, komponen komputer tidak akan rosak tetapi juga sangat berbahaya kerana ia boleh menyebabkan kebakaran.

3. Masalah VGAKemungkinan seterusnya ialah terdapat masalah dengan VGA. Seperti yang diketahui jika VGA, adalah komponen komputer yang berkaitan dengan grafik atau paparan dalam komputer. Sekiranya VGA mengalami masalah, paparan pada skrin komputer tidak akan muncul atau hanya memaparkan skrin biru. Jika terdapat tulisan yang muncul di dalamnya, maka anda harus menulis maklumat apa yang keluar dari monitor. Sesetengah kes juga berlaku apabila VGA rosak, iaitu komputer akan menyala untuk seketika kemudian beberapa saat kemudian ia akan mematikannya.

Biasanya, lebih banyak kerosakan pada VGA disebabkan oleh udara panas di dalam CPU atau istilah popular terlalu panas. Selain terlalu panas, usia VGA juga boleh mempengaruhi prestasinya di dalam komputer. VGA purata dalam CPU lebih kepada jenis Add-On atau boleh dikeluarkan dari motherboard. Oleh itu kita boleh menggantikan tanda VGA mesti termasuk motherboard. Untuk menjadi lebih selamat, anda harus menggunakan jenis kad VGA. Kerana kad VGA berfungsi lebih banyak daripada versi Add-on. Sesetengah VGA yang digunakan untuk permainan, reka bentuk grafik dan filem menggunakan lebih banyak kad VGA.

4. Masalah Hard DriverKemungkinan seterusnya adalah masalah pada Hard Driver. Fungsi Hard Driver itu sendiri adalah untuk menyimpan data komputer. Sekiranya cakera keras rosak, data yang anda simpan setakat ini boleh hilang sama seperti itu. walaupun ciri-ciri cakera keras yang rosak dapat dilihat apabila menghidupkan komputer semasa boot.

Pelbagai kerosakan Hard Driver boleh berbeza-beza. bermula dari umur Hard Driver yang terlalu panjang, sering terdedah kepada litar pintas elektrik, sering terdedah kepada terlalu panas, dan lain-lain. Penyelesaian masalah ini adalah untuk menggantikan Hard Driver. Pada masa ini terdapat dua jenis Hard Driver, iaitu jenis SSD dan jenis HDD. Kedua-dua SSD dan HDD mempunyai kelebihan dan kelemahan masing-masing. Sila pertimbangkan sendiri seperti yang diperlukan.

5. Terdedah kepada Virus


Virus di komputer sangat menjengkelkan. Bukan sahaja ia merosakkan program yang ada di dalam komputer, tetapi ia juga boleh merosakkan komponen komputer lain. Umumnya, virus komputer yang telah menyebabkan kerosakan kepada sistem telah sangat teruk. Salah satu ciri-ciri komputer yang terjejas oleh virus ialah komputer sentiasa berubah apabila ia hanya dihidupkan. Virus di komputer sangat menjengkelkan. Bukan sahaja ia merosakkan program yang ada di dalam komputer, tetapi ia juga boleh merosakkan komponen komputer lain. Umumnya, virus komputer yang telah menyebabkan kerosakan kepada sistem telah sangat teruk. Salah satu ciri-ciri komputer yang terjejas oleh virus ialah komputer sentiasa berubah apabila ia hanya dihidupkan.

Untuk dapat mengatasi kewujudan virus terdapat dua cara, iaitu dengan mengimbas secara teliti atau melakukan pengulangan semula secara besar-besaran. Pengimbasan keseluruhan boleh dilakukan dalam mod simpan. semasa memasang semula hanya boleh dilakukan semasa pengimbasan tidak mungkin. Ia hanya risiko untuk memasang semula adalah bahawa semua program komputer akan hilang.

Itulah punca komputer autorestart apabila boot yang perlu anda perhatikan. dari masalah di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa banyak faktor menyebabkan komputer sentiasa mati dengan sendirinya. Jika komputer anda sering dimulakan semula dengan sendirinya, anda hanya perlu belajar cara membaiki komputer itu semula. Mudah-mudahan artikel ini dapat berguna.
SHARE

Related Posts

Author

Author
Don’t settle for something you do not enjoy, it is up to you to do better and create the life you want to live!

Comment

Load Comments