Cara Paling Mudah Mengatasi Laptop Yang Tidak Ada Suara atau Bunyi - MYXANTS -->

Cara Paling Mudah Mengatasi Laptop Yang Tidak Ada Suara atau Bunyi

Cara Paling Mudah Mengatasi Laptop Yang Tidak Ada Suara atau Bunyi

Cara Paling Mudah Mengatasi Laptop Yang Tidak Ada Suara ataupun Bunyi
Komputer riba adalah satu kemestian untuk kebanyakan orang. Terutama jika orang itu pelajar dan pekerja pejabat. Komputer riba juga satu-satunya tempat hiburan untuk ramai orang. Meneroka pengetahuan, tentu saja, juga modal laptop. Bagi pencinta permainan, komputer riba yang berkelayakan adalah impian dan keperluan. Ia boleh dikatakan bahawa komputer riba adalah keperluan penting walaupun hari ini. Pelbagai aktiviti boleh dilakukan dengan objek berbentuk kotak ini. Bermula dari menaip, bermain video, bermain permainan, reka bentuk grafik, dan banyak lagi. Penggunaan komputer riba yang luas ini memerlukan prestasinya selalu maksimal.

Itulah sebabnya setiap kali, komputer riba sentiasa membuat kemajuan. Contohnya, dari cakera keras yang pada umumnya hanya 320 GB, sekarang 500 GB dan 1 TB telah menjadi spesifikasi biasa. Selain cakera keras, kad VGA juga ditawarkan. Mungkin pada zaman dahulu orang masih tidak tahu Kad VGA pada komputer riba yang mereka beli. Tetapi tidak sekarang. Dengan ciri dan fungsi yang semakin pelbagai, orang memilih komputer riba dengan fungsi Kad VGA teknologi terkini.

Satu lagi yang menjadi sasaran sesetengah orang mengenai spesifikasi komputer riba ialah penceramah. Walaupun terdapat banyak penceramah mudah alih yang ada, memilih komputer riba dengan penceramah yang baik juga merupakan suatu keharusan. Lebih baik spesifikasi pembesar suara komputer riba, tentunya kualiti bunyi yang dihasilkan lebih memuaskan. Fungsi penceramah pada komputer riba adalah penting. Ini kerana komputer riba juga boleh digunakan untuk mendengar muzik atau menonton filem. Bagaimana jika komputer riba tidak membuat bunyi? Sudah tentu ini menjadi agak mengganggu.

Berikut adalah beberapa cara untuk menangani komputer riba yang tidak mempunyai bunyi. Sebelum mengetahui bagaimana untuk menangani komputer riba yang tidak membuat bunyi, kita harus memahami bagaimana kerosakan itu berlaku. Kemungkinan punca penceramah laptop tidak berfungsi:

Butang untuk pembesar suara secara tidak sengaja ditolak supaya bunyi tiba-tiba hilang.
Speaker daripada perintah. Pembesar suara komputer riba yang rosak sebenarnya jarang berlaku. Kecuali anda seorang yang cuai, contohnya menjatuhkan komputer riba dari almari. Ia boleh menjadi pembesar suara yang terbentur dan rosak sehingga tiada bunyi.
Jika komputer riba tiba-tiba kehilangan fungsi pembesar suara atau tidak membuat bunyi, ia mungkin masih diperbaiki selagi speaker laptop tidak rosak.


Reingstall Audio DriverCara pertama ialah untuk menetapkan semula kembali audio pada komputer riba anda. Sebenarnya, komputer riba membuat bunyi tanpa memasang pemandu. Ini adalah kerana penceramah laptop telah menjadi satu dalam satu badan. Tidak seperti komputer yang mesti memasang setiap peranti yang disambungkan ke CPU.

Jika pemasangan pemacu audio laptop rosak, sudah tentu laptop tidak akan membuat bunyi. Untuk yang kedua, anda tiba-tiba boleh menekan butang bisu pada audio komputer riba. Kadang-kadang keputusan yang tidak disengajakan dalam komputer riba anda kehilangan bunyi tanpa dapat mengembalikannya. Selain itu, terdapat juga masalah bug dan juga kemalangan pada pemacu audio laptop. Jika ia berlaku seperti ini, komputer riba tidak akan membuat bunyi.

Penyebab laptop tidak membuat bunyi kerana pemandu ini, penyelesaiannya hanya satu. Pasang semula pemacu audio laptop anda. Anda boleh belajar cara memasang pemacu audio laptop anda dengan memberi perhatian kepada jenama dan jenis komputer riba.


Reinstall driver audio bawaan windowsCara seterusnya untuk mengatasinya sebenarnya sama seperti sebelum ini. Ia hanya boleh dilakukan jika anda tidak mempunyai pemacu audio untuk komputer riba anda. Pemasangan semula pemandu di sini ialah, anda boleh menggunakan pengurus peranti di Windows. Inilah caranya:


 1. Pergi ke desktop, klik mula kemudian masukkan Pengurus Peranti.
 2. Akan ada banyak pilihan, pilih Bunyi, Video, dan Alat Kawalan Permainan.
 3. Klik kanan pada audio yang dipasang.
 4. Pilih Perisian Pemandu Kemas Kini.
 5. Ikut arahan seterusnya. Dengan mengemaskini pemacu audio laptop anda, anda sama seperti memasang semula pemacu audio laptop anda. Kini anda perlu menunggu komputer riba anda berfungsi seperti dahulu.
 6. Sekiranya audio masih tidak berfungsi, dalam pilihan Perisian Pemandu Kemas Kini, anda memilih Uninstall.
 7. Ikuti arahan pemasangan untuk menyelesaikannya.
 8. Jangan bimbang anda akan kehilangan pemasangan audio anda pada komputer riba. Kerana Windows secara automatik akan memasang semula pemacu audio anda.
 9. Semak tetapan pembesar suara


Ini berlaku jika anda mungkin menekan butang bisu. Inilah cara untuk memeriksa jika audio anda betul dalam tetapannya:


 1. Buka panel kawalan
 2. Pilih Hadrware dan Bunyi
 3. Klik Bunyi, kemudian laraskan tetapan audio laptop dengan betul.


Sekiranya tidak ada perubahan dan tiada apa yang luar biasa, maka ini tidak berlaku. Anda boleh mendengar cara seterusnya.

Tukar kedudukan 'lalai' pembesar suara


Masih sama seperti di atas, yang ada dalam Hardware and Sound> Sound. Klik kanan, kemudian pilih Tetapkan sebagai peranti lalai. Yang penting adalah memastikan komputer riba anda tidak disambungkan ke alat dengar atau pembesar suara luaran. Tetapan ini akan menjadikan pembesar suara tambahan (dipasang ke dalam komputer riba) disenyapkan.


Semak status pembesar suaraDalam tetapan yang sama iaitu Perkakasan dan Bunyi> Bunyi, terdapat Tetapan Nyahdayakan Speaker. Sekiranya tetapan ini aktif, komputer riba anda tidak akan membuat bunyi. Terdapat beberapa sebab untuk menu ini tiba-tiba diaktifkan. Pertama, mungkin anda terlupa untuk mengaturnya kerana kepentingan tertentu. Kedua, ada peristiwa yang meletakkan penceramah anda dalam keadaan Melumpuhkan Speaker.

Untuk mengembalikan status speaker untuk aktif, klik kanan pada Bunyi. Kemudian pilih Show Disable Device. Seterusnya Dayakan penceramah yang dilumpuhkan sebelum ini. Dengan cara itu, bagaimana cara menetapkan pembesar suara dalam Windows 7.


Pasang pembesar luaranJika kaedah di atas tidak dapat memulihkan bunyi pada komputer riba anda, anda mungkin mula panik. Kemungkinan kerosakan kepada penceramah pada komputer riba. Cara menyemak ialah untuk menyambungkan komputer riba dengan pembesar suara luaran. Jika bunyi muncul pada pembesar suara luaran, maka pembicara lapop anda telah rosak. Penyelesaian kepada kerosakan speaker adalah bahawa anda boleh terus menggunakan pembesar suara luaran, mencari saiz terkecil. Pembesar luaran juga mempunyai banyak variasi. Malah kini ramai yang menjual pembesar suara tanpa wayar, iaitu pembesar suara Bluetooth. Penyelesaian kedua adalah untuk membetulkan pembesar suara kepada pembina perkhidmatan yang dipercayai.

Ini adalah beberapa cara untuk menangani komputer riba yang tidak mempunyai bunyi. Anda hanya menggunakan komputer riba anda dengan bijak untuk mengelakkan masalah ini. Gunakan komputer riba mengikut spesifikasi. Jangan gunakan komputer riba dengan ciri biasa untuk bermain permainan berat. Kami tahu bahawa pemain komputer riba mempunyai spesifikasi yang sangat tinggi, jadi mereka mempunyai harga yang agak mahal berbanding spesifikasi komputer riba biasa.
SHARE

Related Posts

Author

Author
Don’t settle for something you do not enjoy, it is up to you to do better and create the life you want to live!

Comment

Load Comments